Merak Edilenler
1.İşitme cihazı fiyatları neden değişkenlik gösteriyor?
Kullanacağınız işitme cihazı modeli belirlenirken işitme kaybınızın tipi, derecesi ve konfigürasyonu öncelikle baz alınmaktadır. Bunların yanında bulunduğunuz ortam farklılıkları, bluetooth/wireless, şarj edilebilirlik gibi teknolojik özellikler ve kanal sayısı, bant sayısı, baskılayıcı parametreler gibi özelliklere göre cihaz segmentleri ve fiyatları çeşitlendirilmektedir.
İşitme kaybınıza, hayat konforunuza ve bütçenize uygun işitme cihazına; doğru yaklaşım ve güvenilir hizmet ile ulaşabilirsiniz.
2.SGK işitme cihazları için ne kadar ödeme yapıyor?
Tek cihaz için yapılan ödeme miktarlarıdır. Bilateral işitme kayıplarında çift taraflı rapor yazılmakta ve SGK iki kulak için ödeme yapmaktadır. Her beş senede bir yeni rapor hakkı doğmaktadır.
3.İşitme cihazları kaç yıl garantili?
İşitme cihazları 2 yıl garantilidir. 5 yıl parça bulundurma garantisi vardır.
4.Hafif derecede işitme kaybım olduğu söylendi. Cihaz kullanmasam sorun yaşar mıyım?
İşitme kaybı derecesi zaman içerisinde değişiklik göstermese bile işitme kaybı başladıktan sonra tam duyamadığınız sesleri beyin unutur ve algıda düşüş başlar. İleri dönemde cihaz kullanmaya başladığınızda unutulan seslerin ve anlama yeteneğinin geri getirilmesi oldukça zorlaşır. Bu sebeple yaşanabilecek sorunların önüne geçebilmek için tanılandığınız erken dönemde işitme cihazı kullanmalısınız.
5.İşitme cihazı kullanmanın kulağı tembelleştirdiği doğru mu?
Kesinlikle yanlıştır. Aksine işitme sisteminde ses akışı sürekli sağlanmadığında beynin ilgili bölgeleri düzenli ve doğru uyarılmadığı için işitme ve anlama yeteneği zaman içerisinde zayıflar,kaybedilir.
6.Kulak içi cihaz kullanmak istiyorum ama kulak arkası cihaz önerildi. Neden?
Kullanıcının işitme kaybı tipi, derecesi, konfigürasyonu ve yaşı, yaşam tarzı, bağlantı seçeneklerine ihtiyacı, kulak akıntısının olup olmaması, kulak kanalının yapısı, estetik tercihler ve el becerisi işitme cihazı seçiminde göz önünde bulundurulur. Bu şartlar hangi tipte işitme cihazı kullanımını gerektiriyorsa uzman tavsiyesi sağlığınız için o yönde olacaktır.
7.İşitme cihazı kullanınca işitme kaybım düzelecek mi?
İşitme cihazı kullanımı tedavi olarak adlandırılmaz. Kalıcı işitme kayıplarında duymakta zorlandığınız konuşmaları, gürültüleri rahat duymanızı sağlayarak iletişimde yeniden aktif rol oynamanıza oldukça yüksek oranda olanak sağlar.
8.İşitme cihazımı/cihazlarımı sürekli mi takmam gerekiyor, gerektiğinde kullansam yeterli olmaz mı?
İşitme cihazı kullanımında süreklilik ve devamlılık şarttır. İşitme cihazlarınızı sabah kalktığınız zaman takıp gece uyuyacağınız vakte kadar banyo-duş gibi zorunlu durumlar haricinde aktif olarak kullanmanız önerilmektedir. Ara vererek kullanımlarda cihazlara karşı alışkanlık oluşmadığı gibi cihazsız kaldığınız süre boyunca algıda düşüş devam eder.
9.İşitme cihazını çift taraflı kullanmam şart mı? Tek kulakta kullansam yeterli olmaz mı?
İşitme sistemi doğalında çift taraflı çalışan bir beyinsel aktivitedir. Sesin yönü ve kaynağını belirlemek, uzak mesafe seslerini daha iyi duyabilmek, gürültülü ortamlardaki konuşmaları daha net anlamak gibi optimum faydayı görebilmek için çift taraflı cihaz kullanımı önemlidir. Bir kulak ile yaptığınız dinleme ve anlama yükünü, her iki kulaktan gelen ve doğal yapıyı taklit ederek sunan işitme cihazlarınız sayesinde daha az yorulursunuz.
10.İşitme cihazlarım ile X-ray, MRI cihazlarına girebilir miyim?
Yoğun radyasyon ve manyetik alan; işitme cihazlarınızın bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple işlem öncesinde işitme cihazlarının çıkarılması önerilmektedir.
11.Abdest alırken cihazlarımı çıkarmam gerekiyor mu?
İşitme cihazlarınız toza dayanıklı ve su girişine karşı korumalıdır. (IP68 sertifikası) Ancak her türlü sıvı ve kimyasal (saç spreyi, ilaç, kozmetik ürünler vb.) temasından koruyun. Banyo yaparken, abdest alırken cihazlarınızı mutlaka çıkartın.
12.Kulağımda işitme cihazı varken telefon görüşmesi yapabilir miyim?
Telefon görüşmelerinizi işitme cihazlarınız ile çok daha rahat gerçekleştirebilirsiniz.
Telefon görüşmelerinizin daha konforlu olmasını istiyor, işitme cihazlarınız ile rahatça müzik dinlemek, video izlemek, sosyal medyadan kopmadan yaşama devam etmek istiyorsanız tüm sesleri Made For iPhone işitme cihazlarımızı tercih ederek uyumlu telefonunuz ile kayıpsız duyabilirsiniz. Android telefonlarınıza da bağlanıp program değişimi yapabilir, işitme cihazınızın sesini açıp kapatabilirsiniz.
13.İşitme cihazına alışmam ne kadar sürer?
Yaş, cinsiyet, işitme kayıplı kalınan süre, işitme cihazının mevcut ayarı, işitme cihazlarını kullanma süresi vb. birçok etken alışma sürenizi etkiler.
İşitme cihazlarını yeni kullanmaya başladıysanız; işitme cihazlarının pil değişimi, temizliği, çıkartıp takılması sırasında zorluk yaşayabilirsiniz. Bu adımda işitme uzmanınızın yönlendirmelerine uyarak ve kullanım kılavuzlarını okuyarak bu zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.
14.Bebek ve çocuklardaki işitme kaybı belirtileri nelerdir?
• Doğumundan itibaren seslere tepki vermemesi
• Ani seslerde sıçrama, gerilme refleksinde bulunmaması
• Gürültülü ortamlarda uyumaya devam etmesi
• Ses kaynağına yönelimin olmaması
• İsmine ve aile bireylerine tepki vermemesi
• Evin faklı odasından seslenildiğinde tepki vermemesi
• Kapı çaldığında tepkisiz kalması
• İnsan sesi veya diğer yabancı seslerin nereden geldiğini algılamaması
• Yaşıtlarından geç konuşması veya hiç konuşamaması
• Kelimeleri söylerken duraksaması
• Konuşmada ritm, ton ve vurgu bozuklukları
• Grup içinde çekingen davranma, kendini dışlanmış hissetme
• Televizyon, bilgisayar, tablet vb. araçları yüksek sesle izlemesi
• Okul başarısında düşüş